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ITI submission to Revenue on the  

draft TDM on Taxation of Partnerships 

which was circulated to the TALC Direct/Capital Taxes Sub-committee on 5 June 2025 

 

General Comments  While the document states that the TDM it is to be read in 
conjunction with Part 43 TCA 1997, we note that it has wider 
significance. 
 
Revenue’s covering note refers to areas where the TALC 
Direct/Capital Taxes Sub-committee have requested partnership 
specific guidance and includes ‘tax treaty protections’. 
Presumably this aspect could address the residence status (if 
any) of partnerships. This issue arose in a foreign context in the 
cases of Padmore v IRC and to a degree in the decision in 
Revenue v Susquehanna. 
 

Paragraph 2.1 – 
Introduction  

Some of the case law referred to in the TDM could be perceived 
as inconsistent with the comments in the TDM without further 
elaboration. For example, while a partnership may be considered 
an unincorporated body of persons and thus a ‘person’ under 
general principles/ the Interpretation Act, a body of persons as 
defined in TCA 1997 may not include a partnership.  
 
Footnote No. 1 on page 4 of the TDM refers to the Supreme 
Court case of Revenue Commissioners v O’Reilly & McGilligan 
[1984] ILRM 406. Our understanding is that the O’Reilly case 
considered the meaning of ‘body of persons’ as used in tax 
legislation and not what is meant by a ‘person’.  
 
Perhaps it would be helpful to distinguish the two contexts for the 
use of ‘body of persons’? 
 
On page 4, in considering the elements of the definition of a 
partnership, the TDM states one element is “(iv) There must be a 
“business”, which is defined in section 45 of the 1890 Act as 
“every trade, occupation or profession”. It can be an ongoing 
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venture, a single venture or a series of unrelated ventures. It 
does not include the passive ownership of property.”  
 
We note that the definition of business in section 45 of the 
Partnership Act 1890 states “The expression “business” includes 
every trade, occupation, or profession” Contrary to the normal 
use of ‘includes’, is it Revenue’s view that a non-trading 
partnership cannot exist? 
 
If non-trading income can be earned by partnerships, the TDM 
does not address how it is treated. 
 
On page 5, it is stated “Taking all of the above, in an Irish context, 
in broad terms, apart from those bodies that are 
registered/formed with a separate legal personality, all other 
persons carrying on a business in common with a view to a profit 
are generally considered a partnership.” We would be concerned 
regarding the inclusion of such a broad statement. For example, 
separate legal personality may not necessarily be key (for 
instance, in the case of Scottish partnerships etc). It would be 
preferable to avoid vague generalities and to ensure that the 
guidance is clear.   
 

Paragraph Nos. 2.5 
and 2.6  

Paragraph Nos. 2.5 and 2.6 provide guidance on the nature of a 
partnership interest and include a statement that the partner has 
a beneficial interest in the underlying partnership assets. It would 
be helpful if this point could be made clearer. 
 
The document omits (so far) discussion of many of the wider 
implications of beneficial ownership for CT and CGT (for 
example, for groups, section 9 TCA 1997 and subsidiaries, 
section 626B TCA 1997 etc).  
 
Paragraph 2.5 states that “Any property acquired or held by a 
partnership is held by the partners as tenants in common”. We 
would note that reference to tenants in common did cause some 
unexpected interpretative issues at the time of preparation of 
guidance on the outbound payments defensive measures. 
 
Paragraph 2.6 discusses the nature of partnership interests and 
the concept of it being a contingent interest in a future monetary 
amount.  The TDM then provides an example on page 11 of 
beneficial ownership in the entirety of assets. Should the example 
be more closely aligned to the preceding discussions which refer 
to contingent nature of the interest, i.e., to receive money after 
the disposal of the net assets? 
 

 


